Presentació

Aquesta web està en periòde de tancament.

Aneu a la nova web. fumh.cat

Què és la Fundació Universitària Martí l’Humà

 
La FUMH és un centre Pilot de Suport a la Innovació vinculat a la UAB, que va néixer el 2003 amb la finalitat d’acostar la universitat a la societat a través d’una oferta formativa que en gran part és “a la carta”, de manera que són les persones, les empreses i les institucions les que proposen la formació que, segons el seu punt de vista, requereix la societat.  
 
Així doncs, des de bon començament la Fundació Universitària Martí l’Humà va apostar per un model d’universitat de proximitat amb una oferta formativa adaptada als requeriments de la societat, seguint el model de les universitats del nord d’Europa. Nosaltres hem sortit del campus i arribem al teixit social sense esperar que les persones s’acostin a la universitat. Per aquesta raó ja s’han format amb nosaltres prop de 10.000 alumnes i són més de sis-centes les empreses que ens demanen formació i assessorament. Treballem també per a les institucions i participem en projectes europeus a través de la Càtedra Jean Monnet de Dret Constitucional Europeu, que té la seva seu a la FUMH.
Presentacio1.jpg

 

Presentacio2B.jpgAl nostre país, les empreses han vist tradicionalment les universitats com a institucions allunyades de les seves necessitats formatives que fan les seves ofertes acadèmiques  al marge del teixit productiu i de bona part de la societat. Nosaltres hem fet de la transferència del coneixement la nostra raó de ser i hem aconseguit que centenars d’organitzacions públiques i privades, majoritàriament del Vallès Oriental, vegin en la FUMH una referència per a la capacitació de les persones que hi treballen i un node de coneixement eminentment útil per als 14 municipis on avui desenvolupa les seves activitats de recerca, formació continuada i docència. Nosaltres no solucionem els problemes que tenen plantejats les diverses organitzacions. Els diagnostiquem, capacitem el seu personal per a resoldre’ls i els acompanyem fins que la solució ja és una realitat.

 

Presentacio2.jpgEstem al costat dels comerciants, per als quals hem aconseguit les beques necessàries, ajudant-los a innovar (el nostre programa 24x7 ha implicat als comerciants més innovadors de la Garriga i del Vallès Oriental).

 

Per aquestes i altres raons col·laborem estretament amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, que ens ha atorgat la consideració d’Agents de Col·locació, i amb l’Institut Català de Finances, del qual hem esdevingut Promotors Financers, i com a tals tenim com a finalitat facilitar crèdit a les empreses i als emprenedors amb projectes viables. Amb aquests, hem esdevingut també una organització de reenginyeria financera que els ajuda a donar viabilitat real a les seves idees de negoci a través de reformulacions mereixedores de crèdit.

 

Presentacio3.jpgAvui mantenim aliances estables amb organitzacions potents, com el Centre d’Innovació per a la Productivitat de Microsoft, i tenim convenis vigents amb la Universitat de Girona, la Universitat de Vic, l’Institut Químic de Sarrià i, molt especialment, amb la Universitat Autònoma de Barcelona, la nostra universitat de referència, la qual ens reconeix com a Centre Pilot de Suport a la Innovació.

 

El fet de ser la seu de la Càtedra Jean Monnet de Dret Constitucional Europeu ens posiciona en el marc de la Unió Europea i fa possible mantenir relacions amb universitats de tot el món amb moltes de les quals coorganitzem activitats acadèmiques. Des del mes de febrer de 2012, amb diverses universitats europees coorganitzem seminaris de dret internacional a través de videoconferències des de l’Aula Francesc Estabanell de la nostra seu al centre de Granollers que, a més, és també la seu de la càtedra del mateix nom dedicada a la recerca sobre “Ciutats Intel·ligents”.

Presentacio4.jpg

En els propers mesos també hem previst impulsar la càtedra Manuel Raspall, centrada en  l’estudi, recerca i divulgació de l’arquitectura catalana del segle XX, i una altra càtedra, de nom encara per determinar, que ha de tenir com a objectiu la recerca, protecció i divulgació de les llengües minoritzades d’Europa.

 

Tenim conveni amb l’Institut de l’Envelliment de Catalunya (UAB), amb seu a l’Hospital de Sant Pau, per a crear a la Garriga l’Aula de Salut; i amb la col·laboració de l’Asil Hospital de la Garriga, Caja Madrid, i l’Àrea Bàsica de Salut de la Garriga, hem impulsat el programa Salut i Envelliment al qual ha tingut accés tot el personal sanitari de l’Asil Hospital del nostre poble de forma gratuïta. Aquesta línia de treball ha de tenir continuïtat en el futur.  Finalment, amb la col·laboració de la Fundació Agrària de la Garriga, també hem organitzat activitats formatives  gratuïtes per als pagesos del nostre poble i les seves famílies.

 

Presentacio5.jpgCreiem fermament en l’educació i, per tant, en la formació del professorat i en la innovació didàctica. Amb el Projecte Xarxa i el Projecte Topos, replicats diverses vegades, vam contribuir a la innovació educativa en quatre centres de la Garriga i en quinze més de la nostra comarca, a cost zero per al seu professorat. L’Escola d’Estiu arriba cada any a les dues-centes persones inscrites a les quals hem certificat la seva participació amb el reconeixement del Departament d’Educació de la Generalitat, de manera que no han hagut de desplaçar-se a cap altre municipi per a formar-se, i a partir d’ara organitzem la formació on-line per al nostre professorat. A la darrera Escola de Tardor – Hivern vam preparar un total de 289 alumnes per accedir a la funció pública docent, sent una mitjana del 70% els aprovats. Aconseguim un percentatge semblant d’aprovats en els cursos de preparació per a l’accés a la Universitat de persones més grans de 25 anys i per a majors de 45 anys. Així doncs, hem acompanyat fins a la universitat  més d’un centenar de garriguencs i garriguenques que, conjuntament amb alumnes d’altres poblacions, avui  són ja llicenciats universitaris o estan a punt de ser-ho.

 

Presentacio7.jpgTreballem, doncs,  en àmbits que són clau en la nostra societat: medi ambient, sostenibilitat, noves tecnologies, educació, patrimoni, turisme, mediació, formació empresarial i participació. A més, hem creat a la Garriga l’Aula d’Universitat a l’Abast on hi ha més de 260 persones inscrites, que cada dimarts reben una conferència per part d’un professor universitari gràcies a l’eficiència d’un grup de persones voluntàries que des de fa set anys dediquen temps i energies amb aquest objectiu.

 

Per tot plegat podem dir que hem aconseguit un dels objectius pels quals fa deu anys l’Ajuntament, amb la col·laboració de Contrapunt/UNESCO i de l’empresa La Doma de Curtidos, S.A. va crear la Fundació Universitària Martí l’Humà: convertir la Garriga en una ciutat universitària, amb unes activitats que ja donen identitat al nostre municipi.

 

Avui el Patronat de la Fundació Universitària Martí l’Humà, sota la presidència de la UAB, està constituït per quatre patrons en representació de l’Ajuntament de la Garriga, tres patrons en representació de La Doma de Curtidos, S.A., dos patrons de Contrapunt /UNESCO i un patró de cadascuna de les empreses següents: Estabanell Energia, S.A., Maynou, S.L. i Moya, Advocats i Assessors, S.L.

 

Presentacio9.jpgSempre hem vist clar que la Garriga no ha de ser únicament un poble dormitori, per molt que aquesta condició sigui compatible amb el fet de ser també una mena de ciutat jardí.  Els nostres joves necessiten poder trobar feina aquí mateix, i per aconseguir-ho cal generar activitat econòmica.  Una activitat que ha de ser sostenible, respectuosa amb el patrimoni i amb el medi ambient que ha caracteritzat el municipi fins ara.  Per tant, val la pena fer un esforç per convertir la Garriga en un referent d’activitat econòmica clarament generadora de riquesa. I en aquest sentit entenem que la Fundació Universitària Martí l’Humà havia de fer una contribució important.

 

Avui, cent-cinquanta  persones –la immensa majoria de les quals viuen a la Garriga- reben una remuneració de la FUMH per la seva col·laboració més o menys intensa amb nosaltres, sis-centes empreses –també majoritàriament de la Garriga- reben el nostre suport, l’acompanyament i assessorament per part de professorat universitari per tal de fer-les més competitives, alhora que col·laboren amb nosaltres fent mecenatge a altres projectes que constitueixen el vessant més social de la nostra Fundació Universitària; i desenes d’emprenedors troben en nosaltres el suport que necessiten per a fer viables els seus projectes.  

 

En aquest marc és on cal entendre la ubicació a Can Raspall de la seu social de la FUMH, tal com es va pactar entre l’Ajuntament i la UAB, i a Can Ramos del Centre Pilot de Suport a la Innovació, que hem pogut rehabilitar gràcies a la col·laboració de la pròpia universitat, i de vint empreses i institucions que van apostar pel projecte de convertir la Garriga en una ciutat universitària. Però la col·laboració més valuosa que hem tingut en aquest somni de fer de la Garriga una ciutat universitària ha estat i és la de la societat civil i la de les persones que comparteixen professionalment un projecte per al municipi i per a la nostra comarca basat en la construcció d’un pol de coneixement molt potent, i que s’han implicat molt més del que els era exigible. També en moments difícils. Som un equip de persones que treballem sense fisures i que fem de l’eficiència la nostra raó de ser. Hem fet el camí fins a convertir la nostra ciutat en la capital universitària del Vallès Oriental amb moltes complicitats i també amb algunes incomprensions i entrebancs.  I ara volem continuar consolidant-nos a la resta de municipis de la comarca tenint sempre per bandera els nostres principis fundacionals:  ens declarem defensors dels drets humans i dels valors democràtics, de la solidaritat i del respecte, i vam néixer amb la decidida voluntat de col·laborar amb les universitats dels territoris del domini lingüístic català i també de la resta del món, i amb les institucions i entitats públiques i privades que persegueixen els mateixos objectius.  Ens inspirem, per tant, en els valors de la UNESCO, a partir del nostre arrelament a la realitat nacional i social catalana, tenint com a finalitat fomentar, mitjançant activitats de docència, recerca i divulgació del coneixement, la creació d’un centre universitari a la Garriga i a la resta de la comarca.
Presentacio8.jpgLa Fundació Universitària Martí l’Humà i la Garriga

Creiem que hem situat la Garriga en el mapa universitari europeu i català, gràcies al fet de portar al nostre municipi la seu de la Càtedra Jean Monnet de Dret Constitucional Europeu, i a les nostres aliances ja esmentades amb la Universitat de Vic, l’Institut Químic de Sarrrià, la Universitat de Girona i la Universitat Autònoma de Barcelona. No hi ha cap altre municipi a la nostra comarca que dugui a terme activitat universitària de recerca, docència i transferència del coneixement de manera continuada i amb acreditació oficial.

 

casa_raspall.jpgAbans que la Fundació Universitària es constituís, l’Ajuntament de la Garriga i la Universitat Autònoma de Barcelona van acordar que, per a la creació d’un Centre d’Estudis Universitaris a la Garriga vinculat a la UAB, el municipi cediria l’edifici de Can Raspall un cop acabades les obres de rehabilitació. Mentrestant, deixava una part de la planta superior de l’edifici de la Biblioteca Municipal. Avui compartim can Raspall amb algunes dependències municipals.  Per aquesta raó, amb el suport de la UAB i de moltes empreses,  també tenim seu a Can Ramos.  

 

La FUMH va nàixer per voluntat de l’Ajuntament de la Garriga i el mateix consistori va determinar la fórmula jurídica de Fundació i no cap altra. L’Ajuntament va voler ser el patró majoritari de la mateixa, va aprovar els seus estatuts,  i va donar entrada a l’empresa privada, inicialment La Doma de Curtidos, S.A., la qual va aportar capital durant els primers anys, a fons perdut, per a consolidar-la.

 

En aquests moments, l’esperit col·laboratiu del consistori és immillorable, en coherència amb la seva responsabilitat institucional com a impulsor d’aquesta iniciativa universitària al nostre municipi.

 

Des de la FUMH estem convençuts del deure moral que tenim envers la societat garriguenca de donar explicacions de com invertim l’aportació municipal. És per això que convé fer públiques les dades que segueixen, les quals demostren que  l’aportació del seu Ajuntament retorna amb escreix als ciutadans i ciutadanes de la Garriga:

 

 1. La FUMH dóna feina directa, com a promig dels tres darrers anys, a 150 persones amb dedicació molt diversa. D’aquestes persones, 126 ja havien rebut remuneració nostra el 2008; 84 el 2007, etc. Cada any, doncs, més persones cobren de la FUMH per la seva feina.
 2. Els nostres pressupostos multipliquen per més de 25 els recursos que l’Ajuntament de la Garriga aporta a la FUMH i fem que més de la meitat dels diners dels nostres pressupostos  retornin a la població en forma de remuneració salarial, ja que creem ocupació. En concret, pel que fa a salaris generats, durant els tres darrers anys,  hem multiplicat l’aportació municipal per 14 i aquesta quantitat ha revertit a la ciutadania, gran part de la qual és de la Garriga.
 3. Presentacio10.jpgLa FUMH manté convenis de col·laboració amb diverses entitats i institucions. Totes les de la Garriga que ho han desitjat, han signat un acord amb la FUMH segons el qual els seus membres gaudeixen d’un 20% de descompte en les nostres activitats acadèmiques, llevat dels viatges. És una manera d’impulsar la societat civil garriguenca, l’associacionisme i la implicació de la ciutadania en la cultura o l’educació.
 4. Els darrers anys hem creat la Tribuna Universitària, hem organitzat tres Jornades Internacionals de Fotoperiodisme, una convenció de professorat del Moviment Europeu,  unes altres jornades de treball per a Acció Cívica de la Generalitat i hem acollit el partenariat del màster de Dret Constitucional Europeu format per professors de 15 universitats de la UE. Per tant, centenars de persones han generat negoci a la Garriga allotjant-se i/o fent els seus àpats en els nostres restaurants i establiments hotelers. A més dels establiments hotelers i de restauració, n’hi ha molts altres que es beneficien de la nostra presència a la Garriga. Els ingressos que generem a impremtes, copisteries, papereries, empreses de manteniment i de construcció, etc... són francament importants.
 5. Hem creat una Escola de Ciutadania on donem formació gratuïtament a persones nouvingudes a la Garriga i, un cop formades, n’hem col·locat una desena en diversos organismes de la Generalitat.
 6. Vehiculem feina en alguna de les 600 empreses associades a la FUMH a moltes persones, majoritàriament de la Garriga, vetllant perquè tinguin contractes raonables. Avui, segons el Departament d’Ocupació, som l’organització de la Garriga que més llocs de treball genera directament o indirectament.  Per això ens han concedit la condició d’Agents de Col·locació.
 7. Organitzem a la Garriga conferències, amb ponents de primer nivell, moltes de les quals són obertes gratuïtament a tota la ciutadania. En aquesta mateixa línia vam portar a la Garriga, la primera Òpera de Cambra que es representava al Vallès Oriental (L’elissir d’amore). El preu d’organitzar aquesta representació es va acostar als 40.000€, finançats majoritàriament per empreses, i l’entrada va ser gratuïta per a tots els garriguencs i garriguenques, igual que totes les actuacions artístiques que s’han fet en els actes d’inauguració i cloenda de curs que hem organitzat.
 8. Acompanyem a tots els emprenedors garriguencs que ho desitgen i que tenen projectes viables per tal que puguin fer realitat les seves iniciatives empresarials i els oferim, a més de l’assessorament pertinent, la possibilitat de treballar amb nosaltres i d’obtenir crèdits tous a través de l’Institut Català de Finances.
 9. Hem portat a la Garriga persones tan rellevants com els consellers i conselleres Pere Esteve, Anna Simó, Francesc Baltasar, Joan Saura, Ernest Maragall, Antoni Castells, Josep Huguet, Montserrat Tura, al Vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i els presidents Jordi Pujol, Pasqual Maragall i Artur Mas.
 10. Acollim estudiants en pràctiques dels instituts de la Garriga, tant dels mòduls administratius com de disseny, els formem gratuïtament i, en la mesura que podem, els generem expectatives de col·locació. El mateix fem amb persones que han de complir penes alternatives imposades per la justícia a causa d’haver comès delictes menors.


Estructura de la FUMH

A la FUMH treballem per projectes i remunerem bàsicament per resultats obtinguts.  Així i tot, hi ha d’haver una estructura mínima de personal però, en tot  cas, les despeses fixes mai no han superat el 32% del pressupost, en el pitjor dels casos.

 

 • Equip directiu: 5 persones
 • Equip de gestió administrativa: 5 persones
 • Un responsable del Centre d’Art i Noves Tecnologies de les Franqueses que, a més, és el dissenyador gràfic i multimèdia. Té dedicació completa per tal de gestionar l’equipament informàtic i responsabilitzar-se també del Servei d’Estudis i Publicacions
 • Cap de projectes: El cap de projectes és una consultora externa amb dedicació parcial. Lidera altres persones amb dedicació variable, en funció dels projectes en els quals participen.
 • Equip de comunicació: 2 persones amb dedicació parcial a la FUMH.
 • Servei de màrqueting i protocol: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula d’Emprenedors: 2 persones amb dedicació parcial.
 • Aula d’Empreses: 1 persona amb dedicació parcial i una altra persona de suport.
 • Aula de Diversitat, Mediació i Participació: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula Permanent d’Educació: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula de Promoció Cultural: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula de Música: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula d’Universitat a l’Abast: 6 persones voluntàries.
 • Aula de Psicologia i Teràpies creatives: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula d’Esports: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula de Patrimoni, Turisme i Desenvolupament local: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula d’Estudiants Estrangers: 1 persona amb dedicació parcial.
 • Aula Oberta: 2 persones amb dedicació parcial.
 • Aula de Salut: gestionada directament per la Junta Directiva.
 • Aula de Ciències Socials: Gestionada per la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya.
 • Cal dir també que la FUMH compta amb un consell estratègic constituït per 25 persones molt rellevants dels àmbits acadèmic, polític, periodístic, cultural i empresarial, i que som dipositaris de l’Arxiu Cuspinera del Modernisme d’estiueig de la Garriga.


Equip de col·laboradors externs: més de 120 persones


FUNDACI_LLICO_INAUGURAL_ARTUR_MAS_WEB.jpgLa gran diversitat de tasques de la FUMH obliga a una estructura flexible i organitzada per projectes. De manera que col·laboren com a personal autònom i amb més o menys continuïtat un gran nombre de persones com a professorat associat procedent d’universitats, o bé col·laboradors/res en la realització de projectes impulsats per la FUMH. Però també es col·labora, i cada vegada amb més intensitat, amb professionals que troben a la FUMH una plataforma de suport per als seus projectes emprenedors. Del conjunt del personal col·laborador hi ha un grup de 18 persones que tenen la FUMH com a client preferent i pràcticament el 50% dels seus ingressos es deriven d’aquesta activitat.

 

I a partir d’ara, comencem un nou tram del nostre viatge iniciant noves línies de recerca en nanotecnologia, telecomunicacions, medi ambient, energies netes, xarxes intel·ligents, tecnologies de la informació i la comunicació i biomedicina. Aquestes activitats de recerca, s’afegeixen a les que ja realitza arreu del món la càtedra Jean Monnet de Dret Constitucional Europeu, amb seu a la FUMH;  generaran nous llocs de treball, i han de situar la Garriga i el Vallès Oriental en la primera línia de la recerca i la transferència del coneixement.